Novinky a aktuality

Informace k uplatňování zákona o DPH č. 235/2004 Sb.
při uskutečňování výzkumných projektů

Informace Ministerstva financí ČR (MF ČR)
Na základě dalšího rozboru problematiky související s poskytováním dotací na výzkumné projekty příjemcům a spolupříjemcům dotací se upřesňuje výklad zákona o DPH č. 235/2004 Sb.
Při uskutečňování výzkumných projektů, pokud nejsou součástí akreditovaných studijních programů, a jsou financovány z účelových prostředků poskytnutých formou dotace podle zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře výzkumu a vývoje z veřejných prostředků, např. MŠMT, MPO, Mzdr nebo GA ČR, GA AV ČR, a to na základě výsledků veřejné soutěže nebo veřejné zakázky se postupuje takto:
1.
Poskytnutí dotace se nepovažuje za úplatu za poskytnutou službu a příjemce dotace z přijaté dotace nepřiznává daň.
2. V případě účasti dalších spolupříjemců, kteří jsou uvedeni ve smlouvě o poskytnutí podpory (§ 9 odst. 1 písm. i) zákona č. 130/2002 Sb.), se převedení stanovené části účelové podpory příjemcem na účet spolupříjemce, považuje pouze za převod finančních prostředků, pokud jsou splněny podmínky uvedené v § 9 odst. 1 písm. i) uvedeného zákona s tím, že tento způsob převodu finančních prostředků je stanoven ve smlouvě mezi poskytovatelem dotace a příjemcem dotace podle § 10 odst. 5. Takovýto převod finančních prostředků se nepovažuje za úplatu za uskutečněné zdanitelné plnění a není tedy předmětem daně.
Jestliže spolupříjemce poskytuje příjemci služby případně dodává zboží za úplatu, jedná se o uskutečňování zdanitelných plnění, které jsou předmětem daně.
3. Jestliže výsledky výzkumných projektů jsou využity příjemcem a spolupříjemcem k uskutečňování ekonomické činnosti (poskytování služeb nebo dodání zboží za účelem získání příjmů), tj. k uskutečňování zdanitelných plnění, má příjemce dotace stejně jako spolupříjemce nárok na odpočet daně v souladu s § 72 zákona o DPH u přijatých zdanitelných plnění použitých k uskutečnění ekonomické činnosti.

Vzhledem k tomu, že bylo v červnu 2004 vydáno stanovisko k uplatňování zákona o DPH č. 235/2004 Sb., že část účelové podpory převáděná na spolupříjemce není již dotací a že příjem těchto prostředků spolupříjemcem je úplatou za zdanitelné plnění, je postup podle výkladu uvedeného v této informaci závazný od 1. 10. 2004.
Pokud plátce-spolupříjemce části účelových prostředků postupoval v období od 1. 5. 2004 do 30. 9. 2004 podle stanoviska vydaného v červnu 2004 a vystavil daňový doklad na přijaté finanční prostředky, měl by mít plátce-příjemce dotace nárok na odpočet daně z tohoto dokladu za podmínek stanovených v § 72 zákona o DPH.